Artflow Festival 2

geplaatst in: 2016 | 0

Art Flow 2

Artflow Festival was een kunst en cultuurinitiatief uit Amsterdam West waarin bewoners, buurtorganisaties en artiesten op 5 en 6 november 2016 deelnamen en samenwerkten. Het was de tweede editie van het festival bij LAB111 en vond zowel binnen in drie zalen, als buiten plaats.

Overal viel wat te beleven. De bezoekers van het Artflow Festival werden actief betrokken bij het maakproces van verschillende kunstactiviteiten. “Met podiumkunst, beeldende kunst, woordkunst, installaties en ludieke gebeurtenissen probeerden we buurtbewoners over te halen om de ware artiest in hunzelf te ontdekken.”

Er waren diverse activiteiten: Jeugdtheater Busganga (3-6jr), schilderen voor vrede (kids) en schilderen op canvas (volwassenen), decoreren van de Helix, Kees en Koos, Mix voor Kids met interactieve Bij-1 en lezingen over bijen. Er was ook een open podium voor buurttalent waar wereldmuziek door Leopoldo en zijn band optraden. De Sambaschool presenteerde percussie en dans voor leerlingen van de Kinkerbuurtschool. Er werd ook een Bluessessie gedaan door muzikanten, die tevens bewoners waren. Jongeren van Cremerzz en de winnaars van Best of the West kregen de kans om hun talent te laten zien.

Voor de bezoekers was het evenement erg leuk. Het werd vooral goed ontvangen, omdat bewoners en kunstenaars ook een eigen podium kregen. “We merken dat dit soort activiteiten steeds meer aanslaan in de buurt en mensen blij zijn om er deel van uit te maken. Het kost wel moeite, maar je hebt gelukkig wel een resultaat.”

Een moeilijkheid in het tot stand maken van het project had te maken met de locatie. LAB111 is niet erg bekend in de buurt. Het is namelijk meer een filmhuis en de initiatiefnemers merkten dat de buurtbewoners rondom LAB111 erg moeilijk te betrekken waren. Zij ervoeren dat bewoners meer aandacht hadden voor hun eigen programma’s en bezigheden en dat zij niet altijd even enthousiast reageerden over nieuwe ontwikkelingen in de buurt.
In het jaar daarvoor, bij een eerdere editie van Artflow werd meer samengewerkt met buurthuizen en waren de verschillende uitvoeringslocaties centraler gelegen. Bijvoorbeeld bij De Hallen Amsterdam en buurthuizen waar mensen altijd wel langskomen om te kijken wat er speelt in de buurt.
Deze editie moest er meer getrokken worden aan de werving van bewoners. Toch zijn de initiatiefnemers van mening dat het goed gelukt was. “We hadden graag wel meer variatie willen hebben in de programmering, maar LAB111 wilde meer een kinderprogramma. Er is daarna een kinderprogrammering ontstaan die KinderLab werd genoemd. Dat wel mede dankzij het harde werk van de initiatiefnemers van Artflow!”