Open Atelier ‘The Woods’

geplaatst in: 2017 | 0

The Woods

‘The Woods’ is de tweede kunstactiviteit die twee kunstenaars bij de Regiegroep aanvragen. Net als in 2016 organiseerden deze twee kunstenaars het laatste weekend van november (24, 25, 26 en 27 november) het Open Atelier, een kunstactiviteit die werd georganiseerd in galerij Beeldend Gesproken, in de Hallen Amsterdam. Met deze activiteit hadden zij als doel om kunst als middel in te zetten om verbindingen te creëren met de buurtbewoners en deelnemers. Zij hielden de activiteit zo laagdrempelig mogelijk om een breed publiek aan te trekken.

Het atelier was een combinatie van expositie, workshops en de eigen vrije beleving van deelnemers. Dit allemaal met het idee om kunst te bekijken en zelf te maken, met als inspiratiebron de bossen en natuur in zijn algemeen.

Open Atelier ‘The Woords’ was bedoeld voor iedereen. Bewoners van alle leeftijden, maar ook voorbijgangers en toeristen waren welkom. Het publiek was dan ook heel divers. Met name, omdat de Hallen Amsterdam breed publiek aantrekt en een actieve activiteit als de Open Atelier nieuwsgierigheid opwekt.

Toch waren het met name buurtbewoners die erg blij en enthousiast reageerden op de activiteit. Uit reacties blijkt dat zij graag nog een keer terugkomen en dat bewoners vinden dat er meer van dit soort creatieve initiatieven in de buurt moeten komen. “Er wordt nu zelfs gevraagd of het vaker dan een keer per jaar georganiseerd kan worden. Er is veel vraag naar workshops.”

Kunstenaars Sanja en Zoran zien de verbinding tussen kunst en de buurt als een manier om jezelf uit te kunnen drukken, creatief te zijn, maar vooral ook om gelukkig te zijn. Zij streven ernaar om dit stukje geluk van bewoners terug te laten zien op het doek. Ze vinden het niet alleen leuk dat de mensen vaker komen, maar ook dat zij zelf ook een band krijgen met meer buurtbewoners. Ze zijn zelf kunstenaars en ervaren het maken van kunst als een geluksmiddel. Zolang ze een budget kunnen krijgen zullen zij door gaan met het organiseren van meer kunstprojecten.

Wat wordt er gedaan met de kunstwerken?
In de meeste gevallen nemen deelnemers hun zelfgemaakte kunstwerk mee naar huis, maar het komt ook veel voor dat er werken achterblijven. Soms werden die geëxposeerd. “Het zou zonde zijn om al het mooie werk in het stof te laten liggen of weg te gooien”. Het plan is om al het overgebleven werk in samenwerking met Galerie Beeldend Gesproken te exposeren zodat het resultaat voor de hele buurt te zien is.