Between Two Walls

geplaatst in: 2016 | 0

Between Two Walls

Between Two Walls is een project van A. Stolyarova met kunst (Street Art) als middel gericht op de identiteit van de directe, sociale omgeving en de manier waarop deelnemers hierin participeren en een dialoog met elkaar aangaan. Het richt zich op de ontwikkeling en kwaliteit van het leven van de lokale gemeenschap.

Het project omvatte de productie van 10 kleine kunstwerken tussen twee muren in de Douwes Dekkerstraat en tegenover het Huygens College in Amsterdam Oud-West. De kunstwerken zijn met goedkeuring van Liander door Btoy Andera en Exit/Enter (beiden straatkunstenaars) geproduceerd op Liander-elektriciteitskasten. De kunstwerken vertegenwoordigen een diverse mix van portretten en situationele moppen. De mix is gericht op het benadrukken van het verschil in technieken die tegenwoordig worden gebruikt door verschillende straatartiesten.

“Het project verliep heel goed, ondanks de zware regenbuien tijdens het bezoek van Btoy uit Barcelona en de ijzige kou tijdens het bezoek van Exit / Enter uit Florence.
“We hebben de verbinding gemaakt met een buurt, met name WG-Cafe omgeving, omdat het door de hevige regen de enige plaats was waar we de lokale bevolking konden uitleggen wat we aan het doen waren. Tijdens de productie, ondanks de regen, hadden we veel complimenten van de bewoners over ‘het schoonmaken van de vuile kisten’. We kregen ook een paar opmerkingen over het feit dat het leuk is om vrouwelijke gezichten in een straat te hebben waar met name mannelijke dichters een centrale rol krijgen.”
– Aldus A. Stolyarova

Uit dit project is een nieuwe kunstroute met 12 kunstwerken ontstaan die het Street Art Museum Amsterdam (SAMA) gebruikt als pilot om de straatkunstwandeling van Amsterdam-West verder te ontwikkelen. De kunstwerken bestaan uit werken die in opdracht zijn uitgevoerd in op ruimten, maar ook enkele illegale stukken waarvan de kunstenaars onbekend zijn. De initiatiefnemers van Between Two Walls onderzoeken en documenteren de werken om deze vervolgens te kunnen delen met deelnemers uit West en hebben als doel om de straatkunst in leven te houden. De routes ondersteunen de groeiende beweging van Street Art.

Daarnaast besteden zij aandacht aan de promotie tijdens evenementen als 24HWest. Dat is een evenement waarbij je de stad op hele nieuwe manieren kunt ervaren en verkennen. “Tijdens het IAmsterdam 24H WEST-evenement in 2017 hebben we de kunstwerken met meer dan 40 bezoekers gedeeld voor een gratis rondleiding door de WEST ROUTE.”