Boomgaard

geplaatst in: 2017 | 0

Boomgaard

Mevrouw L. Witmond nam in 2015 het initiatief om in de Kinkerbuurt een stadstuin te beginnen en te onderhouden. Van de Gemeente Amsterdam en de Regiegroepen kreeg zij een startersbudget en 300m2 grond om een moestuin aan te leggen. Dit was erg succesvol en het gebied kwam meer tot leven. Na het succes van de moestuin kregen de betrokken bewoners ook het idee om er een boomgaard bij te maken.

“We hebben een geweldige tuin met boompjes gepland waarbij de kersenbomen worden beschermd tegen de vogels. Het is echt een succes, maar ook een groeiproject dat wij steeds verder willen uitwerken”.

Wekelijks doen er vijftien tot vijfentwintig buurtbewoners mee met het schoonmaken van de tuinen en boomgaard. Ook hebben zij met het geld van de Regiegroep de infrastructuur van een kruidentuin kunnen aanleggen en is het geld aan praktische, duurzame, dingen uitbesteed.

Het project wordt echt gedragen door de bewoners samen. Iedere zondag tussen 09.30 en 11.00 uur beginnen bewoners met het werken in de tuin. “We gaan het derde jaar van de moestuinen in en daar eten mensen zomers van. We hopen nu ook snel de appeltjes, peertjes en kersen te krijgen”.

“Doordat ruim 80 mensen op de wekelijkse mailinglijst staan en 200 mensen op de algemene mailinglijst, blijven mensen op de hoogte van wat we doen. We merken daarnaast dat er bewoners zijn die buiten de zondagen om ook doordeweeks afspreken om elkaar bij de tuin of elders in de buurt te ontmoeten. Daaraan merk je dat er verbinding ontstaat tussen de tuiniers onderling, maar ook een verbinding tussen tuiniers en voorbijgangers die langskomen om even te kijken”. – Aldus L. Witmond

“We hebben iemand die beter koffie kan zetten dan wieden dus die zet iedere zondag 12.00 uur koffie voor de hele groep en zo hebben we allemaal even een leuk momentje met elkaar”.

Mevrouw L. Witmond vertelt dat zij alleen maar leuke reacties ontvangt van bewoners, mensen die toevallig voorbij fietsen, vakantiegangers, enzovoorts. Het is voor haar een ‘ongoing’ project dat zij nog zeker twintig jaar in stand zou willen houden. “We gaan absoluut door! De aardappels en groenten groeien wel door.”