Smeltkroez Festival

geplaatst in: 2017 | 0

Smeltkroez

Op zaterdag 29 april 2017 vond de eerste editie van het Smeltkroez Festival plaats in Lab111. Het was volgens M. Herbonnet een geslaagde en vooral gevulde dag vol creativiteit, diverse leeftijden en achtergronden.

“Het was een behoorlijke uitdaging om deze dag te organiseren. Zeker het idee om een kleinschalig festival te organiseren met een grote groep en een thema dat door iedereen breed geïnterpreteerd kan worden, maakte de uitvoering hiervan spannend. Wij hebben Het Smeltkroez Festival met vier jongeren initiatiefnemers georganiseerd en daarbij samengewerkt met Aduna, jongeren uit de buurt, het Spoken Word collectief ‘Word Up’ (bestaande uit jongeren) en vier kunstenaars. Samen hebben wij gezorgd voor een divers, creatief aanbod en een opkomst van ongeveer 110 bezoekers verspreid over de dag”.

Het festival duurde van 13.00 uur tot 01.00 uur en begon met een programma van de vier kunstenaars dat gedurende de dag doorliep. ‘s Middags vonden er tussentijds in andere ruimtes ook andere activiteiten plaats. Zo werden er drie workshops gegeven (de Tellent), waaronder twee percussieworkshops en een zangworkshop. Daarnaast was er een graffiti-artiest die live een creatieve ‘tag’ vormgaf en werden er film/documentaires en de buurtreportage ‘de Parels van West’ afgespeeld.

Het avondprogramma was voornamelijk gericht op jongeren en bestond uit muziekuitvoeringen, Spoken Word optredens, de Hip Hop Cypher, een spontaan ontstane breakdance ‘battle’ en comedy-acts. Verder werd het geheel gecombineerd met sfeermuziek en een host.

“We hebben het als interessant ervaren om op deze manier samen te werken met kunstenaars en jongeren uit de omgeving. Het was een flinke en leerzame klus om het festival tot uitvoering te brengen, maar zijn er zeker trots op dat het festival zo goed heeft uitgepakt. Wij hebben van verschillende bezoekers, jong en oud, mooie reacties mogen ontvangen en zijn gemotiveerd om meer van dit soort projecten uit te voeren”.

Enkele reacties van bezoekers en uit het team: “Iedereen die meedeed was goed betrokken en toonde interesse in elkaar en elkaars kwaliteiten en kunstuiting”; “Het niveau was hoger dan verwacht”; “Er hing een positieve sfeer. Men was betrokken en geïnteresseerd”; “We hebben geen negatieve geluiden gehoord, geen klachten”; “We hebben veel vanuit onze eigen kracht kunnen doen en waarmaken, ook met het lage budget wat we hadden”; “De diverse opkomst en een verrassende samenstelling werd ook als uniek ervaren. Jong en oud, diverse etnische achtergronden die vertegenwoordigd waren, divers aanbod, heel verschillend van elkaar en toch een geheel“ “Compliment dat het is geïnitieerd en tot het einde is uitgevoerd”

Resultaten
Over het algemeen zijn de initiatiefnemers van het Smeltkroez Festival zeer tevreden en hebben zij genoten van een leuke en gevulde dag. Ze hadden als doel om met bewoners samen verbindingen te leggen en deze verder mogelijk te maken voor groepen die minder actief participeren in de buurt. Dat is volgens hen gelukt in deze uitvoering.

Zij hebben buurtbewoners van verschillende leeftijden en etnische achtergronden benaderd en zijn op zoek gegaan naar verhalen over zichzelf in verhouding tot de buurt. Een deel hiervan is geëxposeerd en gedocumenteerd in een reportage.

Ze hebben jongeren uit de buurt een actieve rol gegeven in de organisatie van het festival en enkele van hen een podium aangeboden om zichzelf zichtbaar te maken. Daarbij heeft er ook een samenwerking plaatsgevonden tussen amateurs en professionals om een act in elkaar te zetten. “Jongeren hebben dit als spannend en leerzaam moment ervaren en vinden het leuk om nog een keer benaderd te worden.”

Ook streefden zij naar een goed verdeelde samenstelling aan bezoekers en een opkomst van 150 bezoekers. Dat idee was gebaseerd op twee uitvoeringsdagen. Uiteindelijk werd het een dag met ongeveer 110 bezoekers. “Het aanbod en het publiek dat vertegenwoordigd was, werd als uniek ervaren. Daar zijn we erg blij mee en dat is ook wat we willen uitstralen.”