Stadsdorp Bellamybuurt

geplaatst in: 2017 | 0

Stadsdorp Bellamybuurt

Initiatiefnemer O. Meijn was geïnspireerd geraakt door de vele stadsdorpen die in Amsterdam tot ontwikkeling kwamen en ondernam zelf de stap om in de Bellamybuurt een stadsdorp op te zetten. Het is een initiatief van en voor bewoners in een buurt met het doel om modern nabuurschap te bewerkstelligen.

Stadsdorp Zuid is als eerste begonnen in 2010. Sinds deze start is het aantal stadsdorpen in en om Amsterdam toegenomen tot 25 en er komen er nog steeds meer bij. Omdat ieder stadsdorp zich ontwikkelt naar de aard van de buurt en de initiatiefnemers, is de verscheidenheid groot. Sommige zijn voor 50-plussers, andere zijn voor alle leeftijden. Sommige zijn formele organisaties, andere zijn bewegingen.

Het stadsdorp in de Bellamybuurt kent geen grenzen. Het is bedoeld voor alle bewoners van de Bellamybuurt en omstreken. “Wij zijn van mensen en niet van grenzen.” Wel besteden zij extra aandacht aan de meer kwetsbare bewoners in de wijken en worden er onder andere wekelijks buurtlunches georganiseerd en kunnen bewoners deelnemen aan verschillende activiteiten. Deze activiteiten worden voornamelijk in het Bellamybuurt Museum of buurtkamer georganiseerd. Ook is er een buurtsafari die je rondleidt in de omgeving van de Bellamybuurt en Kinkerstraat.

Om alle nieuwtjes, ontwikkelingen en de algemene agenda van de buurt zichtbaar te maken, is er mede dankzij de financiële bijdrage van de Regiegroep, een website opgebouwd. Deze website is nog steeds in opbouw en blijft in beweging.

Meijn vindt dat de ontwikkeling met betrekking tot het stadsdorp vrij langzaam gaat. “Er zijn 50 mensen die zich hebben aangesloten en er lopen een aantal activiteiten zoals spelactiviteiten, rondleidingen in de buurt en de wekelijkse lunch, maar het is in deze wijk best moeilijk om iets voor elkaar te krijgen, omdat het steeds meer segregatiekenmerken kent. Daarnaast zijn de ouderen uit de wijk nog wel actief, maar ook wel moe. En de aanloop van het organiseren van zo een stadsdorp vergt toch meer tijd en aandacht dan ik had verwacht”.

De website draaide binnen twee weken. Hij zou het leuk vinden als er bij buurtbewoners groepen ontstaan die het zelf ook leuk vinden om activiteiten te organiseren. Deze kunnen klein of simpel zijn, maar eigen initiatief wordt verwelkomd. Ook om zo een website en de agenda van de buurt nog levendiger te maken en ruimte vrij te maken om nieuwe mensen te ontmoeten. Dat is een van de punten waar zij als stadsdorp voor staan. Ontmoeten staat centraal, er voor elkaar zijn als er kleine problemen zijn en het maken van clubjes die zich verbinden op onderwerpen die ertoe doen voor de buurt en haar bewoners. Er zijn ideeën over het delen van verhalen, om culturele uitjes te organiseren, samen te tuinieren en te koken en eten, etc. Hij zou het leuk vinden als dergelijke ideeën ook daadwerkelijk op het programma komen te staan.