Tha Spot

geplaatst in: 2015 | 0

Tha Spot

THA SPOT is een event / talentontwikkelings programma bestaande uit presentaties, exposities en artistieke uitvoeringen van diverse vormen van kunst. Deze presentaties worden door jongeren ontwikkeld, met als doel om zichzelf en hun talenten in het spotlicht te zetten. THA SPOT staatinhetteken van topics – interesses en vraagstukken die jongeren bezighouden. Bij de eerste editie is vrijdag 16 oktober 2015 ingespeeld op het thema ‘Mensenrechten’ en een stadsgesprek dat door Pakhuis de Zwijger werd verzorgd.

Met een opkomst van ruim vijftig bezoekers werd het event onderverdeeld in twee programma’s. Het eerste deel bestond uit dialogen die betrekking hadden op het thema. Er werden groepen van vier tot vijf personen gemaakt aan wie gevraagd werd om de ontvangen lijst met mensenrechten, op basis van prioriteit, te rangschikken. Daarna mochten zij hun lijst voorleggen en vertellen waarom zij het één en ander belangrijk vonden. De meeste mensen betrokken het naar zichzelf en hadden een persoonlijk verhaal. “Er kwamen meerdere gespreksvoeringen op gang en je merkte al snel dat er een soort emotionele sfeer ontstond en de tijd te kort was om alle onderwerpen te bespreken”.

Het tweede programmaonderdeel bestond uit artistieke acts die door jongeren uit Amsterdam West zijn uitgevoerd. Zowel voorgeprogrammeerde acts, als een openpodium bracht jongeren in de gelegenheid om een eigen act uit te voeren. Een band, Afrikaanse dansuitvoering, expositie, rapact en spoken word uitvoeringen vormden de sfeer van de avond.

“Er is zeer positief gereageerd door de bezoekers van het evenement. Pakhuis de Zwijger gaf later aan dat het één van hun betere uitvoeringen is geweest. Daar zijn wij trots op, voornamelijk omdat de acts allemaal uit een behoeften van jongeren zijn ontstaan. Dan is het leuk als je daar erkenning voor krijgt en een grote indruk achterlaat. Wij waren zeer verrast over de opkomst en zijn zelfs uitgenodigd om met een aantal jongeren een act te doen tijdens de ‘Nationale Dag van de Mensenrechten’ op donderdag 10 december 2015. Hier hebben wij meteen een tweede, kleine uitvoering van gemaakt”.

De initiators vinden het belangrijk dat dit soort evenementen vaker worden uitgevoerd. Vooral omdat jongeren met hun interesses, ervaringen en verschillende opleidingsniveaus in staat zijn ook zelf initiatieven te nemen en uit te voeren. Het is volgens hen een uitdaging die zij graag pakken.

De volgende editie wordt uitgevoerd op zaterdag 28 mei 2016.