Vrije Vogel Festival

geplaatst in: 2017 | 0

Vrije Vogel Festival

Het terrein
Heel erg feestelijke dagen, met zeer uiteenlopende activiteiten en hoge bezoekersaantallen. We hebben een festival terrein gecreëerd dat past bij een kinderfestival: een veilige plek, waar kinderen vrij konden rondlopen, en waar ze zelfstandig allerlei kleine activiteiten konden ondernemen. Ook een plek waar ouders zich duidelijk ‘thuis’ voelden.
De verbinding met buurtcentrum de Havelaar en Stadsboerderij de Zimmerhoeve maakte dat het evenement groter was dan het festivalterrein alleen, het hele ‘landje’ werd betrokken. Oudere kinderen konden zo prima spelen in een iets grotere omgeving, terwijl de kleintjes vrij waren binnen de hekken.

Vogelsoap
Elke dag begon met een aflevering van de ‘vogelsoap’ : een korte theatervoorstelling waarin alle acteurs een rol speelden. Elke dag een kort verhaaltje met cliffhanger, rondom het thema: vakantie.
Zoals een echte soap betaamd met speciaal gecomponeerd begin en eind lied.
Daarna konden bezoekers zich warmdansen: om in de sfeer te komen was er een kort, theatraal bewegingsprogramma waarin jonge en oudere bezoekers naar hartenlust kon fladderen, vliegen en shaken.

Koken met Kees
Om 11 uur konden bezoekers kiezen: naar een peutervoorstelling of (voor de iets groteren) naar een workshop, of ‘koken met Kees’ .
De peutervoorstellingen waren een groot succes. Zo groot, dat we vanaf de tweede dag besloten hebben om meteen na de eerste voorstelling een tweede peutervoorstelling te spelen. Ook deze waren vrijwel uitverkocht.
‘Koken met Kees’ zat vrijwel elke dag vol, met elke dag rond de 12 kinderen, die meestal vergezeld van hun ouder of begeleider, heel veel gezond lekkers hebben gemaakt (en opgegeten).
De ochtendworkshops voor de oudere kinderen waren nog iets rustiger.

Tekenen of chillen
Bezoekers die moesten wachten op de tweede voorstelling konden naar hartenlust ‘krijten’, tekenen, in een eigen tipi spelen of in de Tsjilphoek ‘chillen’ , een mogelijkheid waar ook ouders graag gebruik van maakten. Regelmatig werden ze daarbij verrast door een muzikaal bezoek van de zangvogels of een andere theatrale ontmoeting met een of meerdere soapvogels.

Na de voorstelling of de workshop in de ochtend volgde een programma georganiseerd door Combiwel. Bezoekers konden meedoen met een sportclinic of meedoen in een creatieve werkplaats. De creatieve werkplaatsen die aansloten bij ons theatrale thema waren een groot succes. De workshops die geen theatrale link legden waren minder in trek.

Optocht
Om 13.30 konden bezoekers attributen voor de optocht maken, een workshop doen, of meelopen met de vogelwandeling. Deze workshops werden maximaal bezocht.
Super vrolijk was de optocht, waarin heel veel elementen van de dag samenkwamen: alles wat er geknutseld was bij Combiwel en in de workshop van Scratchmarionetten, én alles wat er verkleed was, alles wat er muziek gemaakt had, alle spelers die op dat moment geen voorstelling aan het voorbereiden waren én buurtbewoner George van Lingen in zijn scootmobiel in een bonte stoet door Oud West leverde veel bekijks, mooie plaatjes en verbondenheid met de buurt op.

Als alle verkleedkleren, maskers, vleugels en muziekinstrumenten weer ingeleverd waren, was iedereen klaar voor de 4+ voorstelling. Die waren allemaal helemaal uitverkocht en er moest (voor de veiligheid in de tent en de kwaliteit van de voorstelling) regelmatig nee verkocht worden.