Vrijheidsmaaltijd

geplaatst in: 2016 | 0

Vrijheidsmaaltijd

De Vrijheidsmaaltijd wordt jaarlijks op 5 mei georganiseerd door Nafiss Nia. Dit jaar (2016) organiseerde zij het event in samenwerking met de Nieuwe Liefde, waarbij zijzelf de programmering (artistieke invulling van kunstenaars, dichters, muzikanten, workshops, etc.) en promotie verzorgde.

Wat deze vrijheidsmaaltijd uniek heeft gemaakt, is dat er voor de programmering voornamelijk bewoners werden uitgenodigd die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen. Voor hen werd er een podium vrij gemaakt om een eigen verhaal te vertellen door middel van poëzie, muziek en film. Met het thema ‘Niet mijn oorlog, wel mijn vrijheid’ wilde Nafiss laten zien dat ondanks vluchtelingen allemaal uit verschillende oorlogen komen of door andere omstandigheden genoodzaakt waren het land te verlaten, wij toch allemaal kunnen vieren dat wij vrij zijn.

“Het was zo geslaagd, echt super mooi en uitverkocht. Er stonden heel veel mensen op de wachtlijst. Wij wilden met buurtbewoners, vluchtelingen in het zonnetje zetten. Dit zijn er 22 geworden, waarvan een aantal anoniem, omdat zij gezien hun situatie verder niet zichtbaar gemaakt wilden worden”.

Om de vrijheidsmaaltijd mogelijk te maken heeft Nafiss veel gedaan om mensen bij elkaar te brengen. Zij noemt zichzelf een bruggenmaker en vindt het van belang om deze maaltijd jaarlijks uit te voeren en het voor zoveel mogelijk bewoners toegankelijk te maken. Buurtbewoners met een laag inkomen kregen korting, anderen hebben als vrijwilligers meegewerkt. Zij heeft scholieren betrokken bij het event om film- en poëzie-workshops te geven, zodat ook jongeren meer betrokken raakten en een verhaal konden vertellen. De beste verhalen werden verfilmd en zijn 5 mei vertoond tijdens de maaltijd. Zij ziet het als een mogelijkheid om buren persoonlijk uit te nodigen, mensen bij elkaar te brengen en kennis te laten maken met elkaar. Maar ook als een mogelijkheid om nieuwe bewoners te vinden waarmee samengewerkt kan worden aan nieuwe projecten. Nafiss geeft aan dat er te weinig bewoners zijn die überhaupt weten dat er Regiegroepen en andere partijen zijn die dergelijke projecten ondersteunen en zou het leuk vinden om bewoners actief in actie te brengen.