Zingen in de Hallen

geplaatst in: 2017 | 0

Zingen in de Hallen

In 2016 is er een pilot gedaan om een festival te organiseren met kleine vocale ensembles. Het zingen in de Hallen kreeg hele leuke reacties van voorbijgangers die aangaven dat zij ook graag zelf mee zouden willen doen. De initiatiefnemer E. Wouters bedacht toen dat het leuk zou zijn om het project iets kleiner te maken en maandelijks te organiseren. Dat ging in samenspraak met de ondernemers die in de Hallen zitten.

Voor kleinere ensembles is het vaak te kostbaar om optredens te verzorgen en daarbij publiek te genereren. Het valt onder de doelstelling van E. Wouters en haar stichting, Stichting VoxNL, om die drempel te verlagen.
Ondernemers van de Hallen, waaronder galerie en kunstuitleen Beeldend Gesproken, waren bereid mee te werken, omdat zij het leuk vinden om extra activiteiten voor voorbijgangers aan te kunnen bieden. Met Beeldend Gesproken wil graag samen met VoxNL meer organiseren voor bewoners, op het gebied van kunst en cultuur.

Sinds begin 2017 wordt nu elke eerste zondag van de maand, van 16.00 tot 17.00 uur ‘Zingen in de Hallen’ georganiseerd. Ook is er in november 2017 voor de tweede keer het festival georganiseerd. Er is nog wat geld over dus ze gaan gewoon door. Er zijn zelfs al wat volgende boekingen gemaakt.

Bugetbesteding
Het geld van de regiegroep wordt voornamelijk gebruikt om dirigenten en de grotere koren een vergoeding te geven. Ook om kinderen te betrekken met een kinderkoor,zijn er bussen gehuurd om kinderen te vervoeren.

Publiek
Omdat het in de Hallen wordt georganiseerd, is het publiek wisselend. Het bestaat uit voorbijgangers en toeristen. Het zijn meestal ouders met jonge kinderen en ouderen die het project aantrekt. “Het leuke aan kinderen is dat ze altijd reageren op zingende mensen en het trekt elkaar allemaal aan”. Ze hebben daarnaast ook een vast publiek met dezelfde mensen die terugkomen. Vaak wat oudere buurtbewoners met ‘looprekjes’ die niet alleen komen kijken, maar ook betrokken worden in de stukken. Er wordt veel aandacht besteed aan publieksparticipatie. Een recent voorbeeld hiervan is een studentenkoor dat bij het inzingen het hele publiek meenam. “Dat klonk dan ook echt geweldig. We hebben enorm veel leuke reacties gekregen, ook van ensembles die heel graag willen optreden en van mensen die elke zondag komen. Die komen dan zelf al heel vroeg om te vragen: “Gaan we vandaag al zingen?” en dan zitten ze er soms al uren van tevoren, dat je denkt – jeetje, zijn ze er nu al? En dan is het hartstikke leuk om te zien dat ze al klaar zitten.”
“Voor iedereen is het leuk. De voorbijgangers die per toeval langslopen, voor de ondernemers waarbij maandelijks een mooi programma staat en de vaste groep die het heel erg waardeert. En natuurlijk voor ons, omdat we nieuwe relaties aangaan met verschillende mensen”.